Bitcoin verandert de wereld!

Als Social Media Coach richt ik mij onder andere op financieel adviseurs. In de financiële wereld is een revolutionaire ontwikkeling rondom blockchain en bitcoin bezig om deze wereld flink op zijn kop te zetten. Ook de gewone burger krijgt steeds meer te maken met digitaal geld, hypotheken, testamenten en vastgoed via gekoppelde computers van de blockchain. Social Media worden in de financiële wereld steeds meer gebruikt om deze disruptieve ontwikkelingen meer bekendheid te geven.

Ruilhandel
De vroegste sporen van ruilhandel zijn 4500 jaar oud. Die eerste ruilhandel gebruikte kaurieschelpjes (zie afbeelding) onder andere voor handel met vee, rijst of gerst. Later gebruikte men voorwerpen die gemakkelijk mee te nemen waren, armbanden of messen.

Wanneer onze voorouders het met elkaar eens waren over de waarde van de voorwerpen die zij wilden ruilen, was iedereen tevreden. Als ze het niet eens waren, ontstonden er ruzies, soms zelfs oorlogen. Om het ruilen makkelijker te maken en om minder gevaar te lopen op hun lange reizen, namen ze kleine stukjes goud en zilver mee. Dat was handig. Goud en zilver waren er niet zoveel en een klein beetje ervan heeft al een grote waarde. Je hoefde er dus weinig van mee te nemen om toch veel te kunnen kopen. Het onhandige van die stukjes goud en zilver was wel dat je ze steeds moest wegen, want een zak graan kostte bijvoorbeeld 10 gram goud. Daarom begonnen de mensen munten te maken. Ze maakten ze altijd precies even zwaar. Zodat je er makkelijk mee kon rekenen.

Tegenwoordig is er in plaats van schelpen of gouden munten digitaal geld (Bitcoins). Tegoeden die je niet kunt vastpakken, maar die op een (digitale) bankrekening staan.

     

Blockchain beschermt digitale geldstroom
De blockchain is oorspronkelijk de datastructuur achter het bitcoin netwerk. Het is het best te vergelijken met een grootboek. Grootboeken liggen ten grondslag aan veel van de infrastructuur waarop we dagelijks vertrouwen en zijn niets anders dan lijsten waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden bijgehouden. Heel veel diensten en software die we gebruiken steunen op databases die functioneren als grootboeken. Geld bijvoorbeeld is tegenwoordig hoofdzakelijk te vinden in databases; Grootboeken bij financiële instellingen, waarin alle balansen en transacties worden bijgehouden.

Wanneer identiteit en vermogen van de betaler zijn geverifieerd, is zeker dat de transactie deugt. Maar er schuilt nog een laatste adder onder het gras, en daarin zit hem de essentie van blockchain: de volgorde van de transacties. De transacties reizen niet allemaal even snel langs alle computers. Hoe voorkom je dan dat iemand dezelfde bitcoin (BTC) twee keer uitgeeft?

Meer over de bitcoin en hoe dit het leven kan vergemakkelijken in ons volgende blog, over 3 weken!

Jos Quaedvlieg van Quebreda Social Media Coach