FinTech verovert de wereld; ook vanuit Amsterdam

Quebreda Social Media Coach zet zich in om uw online naamsbekendheid te vergroten, door middel van de verschillende Social Media platformen, zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en Pinterest. Financieel specialisten zijn onderdeel van onze doelgroep. En op hun gebied zijn interessante ontwikkelingen gaande.

Via Twitter startte de zoektocht naar #fintech (financieel technisch). Zo kwam ik Holland FinTech tegen. Afgelopen 10 maart organiseerden zij een startup event, gericht op FinTech. Quebreda was hierbij om de sfeer te proeven, inspiratie op te doen en interessante mensen te ontmoeten. Het was mooi om te zien hoe 2 werelden (grote banken en starters) elkaar hier ontmoeten en contact leggen.

Wat zijn FinTech startups?
FinTech-startups zijn alternatieven voor de bestaande banken. Ze verbeteren en optimaliseren de dienstverlening en de producten in de financiële sector. Omdat veel gerenommeerde financiële bedrijven vaak te groot en te bureaucratisch zijn om de nieuwe (technische) ontwikkelingen bij te benen is FinTech een gebied voor startende bedrijven. Door  toepassing van de nieuwste uitvindingen op het gebied van banksoftware werkt men sneller, transparanter en klantgerichter. Grote veranderingen in de financiële sector zijn daarom onvermijdelijk. (lees ook onze blog van vorig jaar over FinTech)

Startups in de FinTech richten zich dus op ‘gaten’ in de financiële markt en zoeken hierbij naar technische oplossingen. Als deze oplossingen effectief blijken te zijn worden deze vaak ingekocht en geïmplementeerd in de grote financiële bedrijven en instellingen. FinTech startups lopen daardoor in de praktijk vaak voorop ten opzichte van de grote ondernemingen in de financiële sector.

Holland FinTech 10 maart 2017 Amsterdam


Gevestigde banken en nieuwe toetreders zijn niet automatisch elkaars opponenten. Concurrentie maakt plaats voor diverse vormen van samenwerking. Toezichthouders en regelgevers zien in dat veranderingen in het belang van klanten zijn. Dit was ook te zien op deze interessante bijeenkomst van Holland FinTech in Amsterdam.

Er waren 12 spekers, waarbij iedere startup zich voorstelde in een pitch. Een aantal van deze interessante initiatieven zullen we in het volgende blog beter bekijken:

  • Encedo – Innovatieve USB die jouw privacy in de gaten houdt.
  • Schluss – Jij beslist wie jouw informatie ontvangt (privacy).
  • SeedWise.Capital – Blockchain investment fonds (zie ook onze blogs over Blockchain, deel 1 en deel 2)

Niet alleen, maar samen
Door de innovatiekracht van FinTech te combineren met de bestaande relaties en financiële infrastructuur van banken, ontstaat volgens mij een enorm sterke samenwerking. Een samenwerking die ervoor kan zorgen dat consumenten innovatieve oplossingen gaan gebruiken. Banken zijn aan de ene kant gedwongen hun bestaande systemen te onderhouden, maar moeten ook investeren in nieuwe technologie om effectief te kunnen reageren op een veranderende klantvraag, nieuwe wet- en regelgeving, de noodzaak tot kostenbesparingen en de komst van nieuwe concurrentie. Tegenwoordig is er steeds meer sprake van een nieuw ‘FinTech-ecosysteem’. In zo’n ecosysteem werken gevestigde bancaire dienstverleners, FinTech-startups en BigTech onderling samen én concurreren ze met elkaar bij het ontwikkelen en aanbieden van innovatieve bankproducten en -diensten. Banken richten – intern of op afstand – hun eigen FinTech-startups op, investeren in bestaande FinTechs of lijven deze in, integreren producten van FinTechs in hun eigen dienstverlening en nemen bijvoorbeeld deel in een Blockchain startup.

Jos Quaedvlieg van Quebreda Social Media Coach

P.S. Wil je ook weten wie de andere sprekers waren bij Holland FinTech? Of wil je zelf ook een keer gaan? Lees dan hier verder.