Sinds één jaar is er een verbod op downloaden. Sindsdien zijn vooral de grote piraterijdiensten beboet en de individuen nog bijna nooit.
Maar hier komt in 2016 verandering in!
Willem Pruijssers, eigenaar van filmdistributeur Dutch Filmworks, vertelt dat ze vanaf 2016 een boete geven van 150 euro aan illegale downloaders. Het is geen schadeclaim, maar een schikkingsvoorstel. Waarschijnlijk wordt er bij de eerste overtreding eerst een waarschuwing verstuurd. Al eerder werd er gesproken dat er schikkingen worden gedaan met Popcorn Time-gebruikers.
De filmindustrie kan via de internetproviders zoals Ziggo achter unieke IP-adressen van downloaders komen. Dit mag echter niet zomaar en vaak is er een rechterlijke uitspraak.
Het downloaden van films kost de Nederlandse filmindustrie mimimaal 235 miljoen euro op een totale omzet van zo’n 500 tot 600 miljoen euro. Om een voorbeeld te geven: in Nederland werd Jurassic World in oktober 550.000 keer gedownload en in Duitsland ‘maar’ 65.00 keer. In Europa werden er al vaker boetes uitgedeeld. Zo worden er in Duitsland beschikkingen gestuurd van gemiddeld 800 euro. Daar zijn providers verplicht om persoonlijke data te geven.
KPN als voorbeeld
KPN geeft adresgegevens niet zomaar, al zegt de provider dat het wel zelf contact kan opnemen met een klant als er een klacht binnenkomt over iets illegaals. KPN verwijst daarbij naar de Gedragscode Notice-And-Take-Down.
Ik vraag mij af wat er in Nederland gebeurd met de schikkingsvoorstellen in de filmbranche. Nu al ziet u een explosie van het aantal lidmaatschappen bij Netflix en Videoland. Wij houden u via onze nieuwsbrief op de hoogte !
Zie voor meer tips over auteursrecht:
www.charlotteslaw.nl/2015/11/auteursrecht-smoesjes-social-media
Jos Quaedvlieg van Quebreda Social Media Coach